ЗОШТО ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ СЕ ШИРАТ ПОБРЗО ОД РЕАЛНИТЕ ВЕСТИ?

By ноември 12, 2019 март 25th, 2020 EXPERT ANALYSIS

Можеби смислените приказни едноставно нè забавуваат. Како озборувањата, тие обично се титилни и сензационални, а многу пати имаат јасен негативец што можеме да го обвиниме. Понекогаш лажните вести се само бесмислени и хумористични. Но, тоа е подлабоко од тоа. Стимулацијата на лажни вести ја исполнува желба за да ги олесни оптоварувањата на нашите животни реалности. Пред повеќе од 100 години, основачот на психоанализата, Сигмунд Фројд, забележа дека моќните лични желби и барања (Принципот на задоволство) и правилата на светот во кој живееме (Принципот на реалноста) беа во постојан конфликт. Со други зборови, нашата човечка желба  не мора да се усогласи со она што реалноста има во склад. Потребна е работа за да се помират нашите желби со нашата животна реалност. Всушност, голем дел од растењето се однесува на преговори помеѓу овие два аспекта на емотивниот живот. Како деца, ние започнуваме да развиваме своја волја, нашите желби честопати ги носиме познатите тантруми, но како што созреваме, надрастууваме надвор од бараното тиранство на овие посакуван бес. Како и да е, колку и да стариме, колку сме зрели, ние никогаш не го губиме мотивирачкиот пулс да сакаме и бараме задоволство. Тоа е и моторот и зачинот на човечкиот живот!

Социјалните медиуми и принципот на задоволство, нашата социјална сфера не е ослободена од личните желби, туку спротивно. Во последната деценија, социјалните медиуми станаа најзначајно место каде одиме за човечки врски. Ние се внесуваме во нив. Ние лесно и несовесно раздаваме информации за себе, вклучително и ненамерни изрази за тоа што сакаме и што не сакаме – со други зборови, наши желби. Социјалните медиуми станаа медиум за да ги покажат нашите животи и место за пријатни одвраќања од нашите помалку задоволувачки реалности. ФОМО или „страв од прескокнување“ е фраза што го опишува вистинското чувство на вознемиреност дека нашата социјална мрежа се забавува без нас. Социјалните медиуми се покажаа како неспоредливи со својата брзина и пенетрација. И со задоволството од лажните вести, во комбинација со поврзаноста со социјалните мрежи, лажните вести честопати се шират како вирус. Кембриџ Аналитика ги искористи нашите желби и реалности споделени преку Интернет и ги сортираше преку процес на психолошко профилирање. Тие идентификуваа што нè допира и не мотивира и го продадоа на највисокиот понудувач. Оваа информација беше искористена за создавање на фабрикувани вести, прилагодени за да нè носат соодветно на тоа. Тие намерно служеа лажни вести дизајнирани за да нè натераат на теории на заговор. На овој начин, нашите индивидуални психолошки својства ја прескокнаа платформата во општествена и нашата заедничка реалност станува „заразена“.

Овој феномен на лажни вести тогаш дава предупредувачка приказна. Според написот објавен на април 2018 година од Луба Кеслер, д-р кој е психоаналитичар во приватната пракса на Лонг Ајленд, ЊуЈорк; луѓето откриле дека оваа разбирлива човечка активност за споделување на нашите реалности и желби преку Интернет стана ранлива на експлоатација. Поради ова, нè наведува да знаеме повеќе за тоа зошто лажните вести ни се жалат пред да ги споделиме. Исто така, треба да очекуваме одговорност од оние што треба да ги заштитат нашите податоци и да ги осудат оние што ги корумпираат медиумите со политичка саботажа на нашиот заеднички социјален простор.

Конечно, ние како човечки суштества треба да се потсетиме на нашите одговорности на принципот на реалност. Интернет-екранот пред секој од нас е заедничка врата. Ние не сме само меѓусебна публика; ние сме едни на други чувари и чувари на заедничко општество. Нашите желби ни се важни, како и нашиот морал и реалноста на животот.

 

Мерал Мусли Тaјроска

 

Извор: Psychology Today

Leave a Reply

Share via
Copy link