ФАКТИТЕ НЕ СЕ ДОВОЛНИ

By октомври 29, 2019 март 25th, 2020 EXPERT ANALYSIS

Во време кога јавната расправа низ целиот свет страда од судир помеѓу фактите и „алтернативни факти“, експертите мора да најдат нови начини за да стигнат до луѓето.

Според „Вашингтон пост“, Доналд Трамп дал повеќе од 12.000 лажни или погрешни изјави од моментот кога станал претседател на САД. И покрај ова, тој останува неизмерно популарен со својата политичка база, која е поттикната од неговите емотивни и честопати агресивни прикази. Ниту една сума на сурови податоци не се чини дека е во можност да го смени мислењето.

Во Велика Британија, премиерот Борис Џонсон усвојува сличен пристап. И покрај веќе сомнителната репутација во работите лични и професионални, како и голем број сомнителни активности од моментот кога стана премиер, вклучувајќи ја и незаконската пророгација на парламентот, тој и натаму продолжува да ги возбудува политичките приврзаници со својот привиден шарм и агресивната реторика на грима и решеност. Слично на тоа, тој ретко дозволува фактите да стигнат до патот на својата порака.

Без сомнение Трамп и Џонсон се страстни кога зборуваат, но изгледа дека малку се грижат за вистината. И двајцата постојано ги повторуваат своите претерани, ако не и секогаш тотално неточни, аргументи. Тие рутински ги искористуваат сопствените чувства, користат анимирани гестови за да направат неосновани тврдења и да ги разрешат експертите и фактите што се во спротивност со нивните ставови. Ова е темната страна на политичкиот свет која честопати напредува со омраза, алчност и ароганција, отпорност на факти и кратко поврзување на разумот и рационалноста.

Иако можеби се чини соодветно да се предизвикува пост-вистинската политика со квантитативно истражување, статистички податоци и факти, ова е малку веројатно дека секогаш ќе биде доволно – барем не кога се соочувате со емотивни општествени проблеми, како што се Brexit или климатски промени. Бидејќи фактите и стручното знаење честопати се отфрлаат како „лажни вести“ или се удавиле во потопот „алтернативни факти“, едноставно да се понудат повеќе податоци и факти не можат да функционираат против политичарите и луѓето кои покажуваат отпорност на фактите што се во спротивност со нивните предрасуди или чувства .

Без разлика дали се испитува Brexit, мерките на јавни ограничувања или ефектите од климатските промени, едно ограничување се фактите и податоците генерирани преку квантитативните социјални истражувања се претставени како да се одвоени од луѓето за кои станува збор, како и од оние кои се вклучени во нивното производство. Далеку отстранети од животните искуства на луѓето, тие ризикуваат да раселат какво било чувство за да се биде човек. Како такви, тие се, можеби, премногу лесни за отфрлување.

 

 

Значи, дали квалитативните социјални истражувања – каде што фокусот не е на апстрактните факти, туку на она што значат работите за луѓето во нивните секојдневни животи – можат да дојдат до спасување?

Според новата книга „Отелотворни истражувачки методи“ од Торкилд Танем – Универзитет Стокхолм, Шведска и Дејвид Најтс – универзитет Ланкастер, универзитет Оксфорд Брук, Велика Британија, објавена во април 2019 година, авторите тврдат дека општествените научници не се потпираат и не можат да се потпираат само на податоци. Кога се вистински посветени на разбирање на секојдневниот живот, тие исто така мора да создадат богати, нијансирани и живописни извештаи што откриваат како живеат луѓето и се борат со проблемите со кои се соочуваат.

 

Познатиот социолог K. Рајт Милс го знаеше ова кога тврдеше дека општествената наука може да има значење за луѓето само ако ги испита општествените проблеми, личните проблеми – и како тие се поврзани. Како и преку податоците, алтернативните факти мора да се спротивстават на споделените приказни, искуства и емоции на реалните луѓе и како врз нив влијаат големите глобални проблеми. На пример, мерките за штедење  не се однесуваат само на финансиски факти. Кога  се претставени само како економски податоци, многу луѓе не можат да ги идентификуваат ниту да ги разберат. Наместо тоа, штедењето претставува проблеми што нè принудуваат да испитаме како тие влијаат врз луѓето и семејствата во нивниот секојдневен живот. Искуствата на тие лица мора да бидат споделени.

 

Слично на тоа, ефектите од климатските промени не можат да се мерат и разбираат само во однос на зголемувањето на температурите и нивото на морето. Тие исто така бараат преглед на тоа како луѓето управуваат со нивните животи на различни начини да се прилагодат на овој променлив свет.

Како што покажа светски водечкиот невронаучник Антонио Дамасио, чувството на болка и задоволство може да ни помогне да донесеме разумни и рационални одлуки. Бидејќи чувствата на задоволство и болка ги тера луѓето да се грижат за последиците од нивните постапки, луѓето веројатно ќе се грижат – и ќе настојуваат да разберат – квалитативно истражување што предизвикува такви чувства.

Ова не значи дека треба да ги маскираме наодите и аргументите во силно емотивни тврдења, туку да спроведуваме и споделуваме истражување на начини на кои им помагаме на луѓето да се поврзат, да се грижат и да ги разбираат луѓето и проблемите во истражувањето. Бидејќи чувствата ни помагаат да се грижиме за тоа што се случува, тие се важен противотров што може да не натера да се сомневаме во неосновани тврдења, избрзани заклучоци и лажни вести.

Ако социјалните научници се грижат да бидат релевантни во борбата против пост-вистинската политика, не можеме само да се потпреме на квантитативни податоци и сурови факти. Исто така, треба да направиме истражување што се поврзува со,ги оживува и ги разгорува борбите на луѓето во секојдневниот живот.

 

Meral musli Tajroska

 

Source: https://theconversation.com/fake-news-emotions-and-experiences-not-more-data-could-be-the-antidote-123496

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Share via
Copy link