ГУГЛ ГО ОГРАНИЧУВА ТАРГЕТИРАЊЕТО БАЗИРАНО НА ПОЛ И ВОЗРАСТ ВО ОГЛАСУВАЊЕТО

Tags: GoogleTargeting
By јуни 12, 2020 Other

Калифорнија (Ројтерс) – Alphabet Inc’s (GOOGL.O) „Гугл“ во четвртокот 11.06.2020 соопшти дека ќе престане да дозволува домувањето, вработувањето и кредитните реклами да бидат насочени кон корисниците, врз основа на нивниот поштенски код, пол, возраст, родителски статус или брачен статус.

 

Новата политика, која ќе стапи на сила до крајот на годината, има за цел да ги заштити корисниците од незаконска дискриминација, најавуваaт од Гугл. Компанијата претходно им забрани на огласувачите да избираат кого да прикажуваат во рекламите, врз основа на раса, религија, етничка припадност или сексуална ориентација кај корисниците.

 

Извор: Reuters

Share via
Copy link
Powered by Social Snap