KАНАДА ПОЧНУВА ИМУНИЗАЦИЈА СО ВАКЦИНАТА ФАЈЗЕР

Tags: CanadaCOVID-19Pfiser
By декември 14, 2020 Retrieved

ОТАВА (Ројтерс) – Првите дози вакцини против КОВИД-19 пристигнале во Канада, нивното аплицирање може да започне, најавил премиерот  на Канада, Џастин Трудо.

Канада и  САД би требало неделава да станат првите западни нации по Велика Британија , кои ќе почнат со имунизацијата на новоодобрената вакцина.

„Првата серија дози на вакцината против КОВИД-19 На Фајзер и Бионтек пристигнаа во Канада“, изјавил Трудо на Твитер вечерта во неделата 13.12.2020.

Првичните 30.000 дози ќе се распределат на 14  пункта низ Канада. Најранливите луѓе, вклучително и возрасните лица во установите за долготрајна грижа и здравствените работници, ќе бидат први во редот за имунизација.

 

Извор: Reuters

Share via
Copy link
Powered by Social Snap