ЛАЖНИ ВЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, ДОВЕРБАТА НА ГРАЃАНИТЕ ВО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈАТА ПАЃА

Tags:
By јуни 25, 2020 јули 7th, 2020 Activities & Media

Од Бил Гејтс теорииte зад пандемијата Covid-19 со лажните вести кои ја поврзуваат 5G технологијата со коронавирусот, македонски граѓани биле изложени на стотици лажни пандемични вести. Сето ова влијаеше врз граѓаните да изгубат верба во институциите, некои од пациентите да ги сокријат симптомите или да не се појавуваат на преглед и покрај отежнатата состојба. Росана Алексоска, која води проект за проверка на фактите и борба против лажни вести, вели дека пропагандата во Северна Македонија била дел од пошироката кампања што се шири скоро во секоја земја во светот.

 

РОСАНА АЛЕКСОСКА, БОРБА СО ЛАЖНИ ВЕСТИ И НАРАТИВИ

„За време на нашето набудување, наидовме на многу теории на заговор кои генерално се раширија на глобално ниво, но честопати им се дава локален контекст. Сакам да им потенцирам на граѓаните дека целта на дезинформациите не е да ги убедат граѓаните за теорија на заговор, туку дезинформацијата работи со цел да им обезбеди на граѓаните различни теории на заговор. Колку повеќе теории на заговор, толку повеќе граѓани ќе бидат збунети и ќе изгубат доверба. Крајниот резултат е пад на доверба на граѓаните во институциите и процесите.

Поранешниот претседател на Здружението на новинари од Северна Македонија, Насер Селмани, рече дека пропагандата најде плодна земја во државата, каде довербата на граѓаните во медиумите и институциите веќе одамна се намалува.

 

НАСЕР СЕЛМАНИ, поранешен претседател на ЗНМ

„Тука во Македонија, граѓаните не им веруваат на институциите, на медиумите. Имате последна анкета за ИРИ, која покажува дека огромното мнозинство граѓани, над 60 проценти не им веруваат на институциите и ова ја отежнува борбата против лажните вести. Всушност, кога луѓето не веруваат во институциите и некој создава лаги или лаги засновани на оваа недоверба, овие измами се пренесуваат во јавноста. За време на оваа пандемија, Северна Македонија повторно стана тема во светските медиуми за фабриките за лажни вести. NBC News објави дека социјалната мрежа Фејсбук ја затвори една од најголемите теории на заговор, во која се користеа содржини од фабриките за лажни вести во Северна Македонија и Филипините.

 

Линк до оргиналната објава од Euronews Albania можете да го најдете тука.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap