НАУЧНИЦИТЕ УКАЖУВААТ НА РИЗИК ОД ВТОР БРАН ОД КОВИД-19 ВО БРИТАНИЈА

ЛОНДОН (Ројтерс) – Втор коронавирус бран е реален ризик за Велика Британија. Mногу се веројатни локалните жаришта, соопштија во средата  24.06.2020, главните здравствени тела, во едно од најсилните предупредувања до премиерот Борис Џонсон  во миговите кога неговата влада започнува да ги ублажува рестриктивните мерки со цел да и помогне на економијата.

 

Велика Британија  е една од  земјите кои се најпогодени според бројот на починатите  од КОВИД- 19. Владата како резултат на забавениот тренд на ширење на заразата од коронавирусот, планира да укине многу ограничувања во Англија од 4 јули, со цел да и помогне на економијата, која е погодена силно.

 

Со стравувањата од обновени шила од инфекции што се однесуваат на лидерите низ целиот свет, некои од најистакнатите здравствени лидери во Велика Британија сакаат итни подготовки за такво можно сценарио.

 

„Доказите кои се достапни, укажуваат дека има огромна веројатност за ширење на вирусот,  односно дека ризикот од втор бран е многу реален.“-наведуваат во писмото медицинските стручни лица.

 

Писмото е потпишано од 15 најистакнати здравствени професионални групи и синдикати, вклучувајќи ги и шефовите на Кралскиот колеџ за хирурзи, Кралскиот колеџ на лекари, Кралскиот колеџ за итна медицина и Британската здравствена организација.

 

 

Извор:Reuters

Share via
Copy link
Powered by Social Snap