ОДРЕДЕНИ РЕОНИ ВО ШПАНИЈА ПОД НОВ КАРАНТИН

Властите во северо-западниот регион Галиција, во Шпанија повторно воведоа ограничувања. Рестрикциите овојпат се на областа во која живеаат околу 70.000 луѓе, а се воведуваат како резултат на порастот на заразени од Ковид-19.

 

Работни дозволи ќе добијат од полноќ во недела до петок, лицата кои патуваат до работа. Тие ќе може да заминат или да влезат во крајбрежната област.

Рестрикцијата улседи само ден, откако северо-источниот регион Каталонија воведе слична локална блокада.

 

На национално ниво, справувањето со коронавирусот во Шпанија во суштина е ставено под контрола.

Земјата регистрираше над  250.000 и најмалку 28.385 смртни случаи. Во текот на изминатите три недели, дневните жртви се единечна бројка.

Шпанија ги отвори своите граници кон другите држави на ЕУ, како и Велика Британија, во пресрет на летни одмори.

 

Извор: BBC.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap