Повеќе од 22 милиони Американци ги загубија своите работни места во последните четири недели, бидејќи пандемијата на коронавирус го зафати САД, според владините бројки. Американскиот оддел за труд објави во четвртокот дека уште 5,24 милиони луѓе се пријавиле за бенефиции за невработеност минатата недела, со што вкупно 22,2 милиони од 14 Март откако започна карантинот на национално ниво, при што доведе до  голем бран на отпуштања низ целата земја.

Историски гледано, голем број луѓе што побараа бенефиции за невработеност во период од четири недели пред кризата „Ковид-19“,  се случило во 1992 година кога 2,7 милиони побарале финансиска поддршка.

Поројот на отпуштања ја зафати целата земја и секој сектор на економијата, што доведе до излив на бес во државните агенции за вработување, бидејќи луѓето се обидоа да покренат побарувања за невработеност. Одложувањата најверојатно ќе предизвикаат уште поголемо количество во бројките при наредните недели.

Целата статија може да ја прочитате тука.

 

Извор: The Guardian

logo

ФИНАНСИРАНО ОД

sponsor

Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците, или препораките изнесени овде се на имплементаторот(ите)/авторот(ите), и не ги одразуваат оние на Владата на САД

ПАРТНЕРСТВО

sponsor
© 2022 F2N2.