ПОРТАЛИ ЗА ЛАЖНИ ВЕСТИ „ЈА УМРЕА“ ЖЕНАТА КОЈА ПРВА ПРИМИ ПОТЕНЦИЈАЛНА ВАКЦИНА ЗА КОВИД -19 ВО БРИТАНИЈА

ЛОНДОН (Би-Би-Си) – Научникот за зоологија од Универзитетот во Оксфорд -Елиса Грaнато, која стана една од првите луѓе во Европа, кај која беше инјектирана доза на потенцијалната вакцина за Ковид-19, принудена да ги демантира лажните вести за нејзината наводна смрт.

Во моментот на започнување на научниот процес за ефектот на вакцината,  Елиса Грaнато, за Би- Би -Си изјави: „Јас сум научник, затоа сакав да го поддржам научниот процес“ .

По објавените гласини во кои се изветува дека починала, таа  вели дека е добра и покрај се’.

Онлајн извешај кој брзо е детектиран како лажен, тврдеше дека Елиса починала неколку часа по вакцината, откако и се појавиле компликации.

Елиса  на нејзиниот личен Твитер профил напишала  дека дека е добро и замолила да не се шират лажните гласини. Наместо тоа, одберете слатка мачка-пишува Гранато.

Извор: BBC.com

Share via
Copy link
Powered by Social Snap