ПРОРОШТВА КАКО AЛАТКА ЗА ПРОПАГАНДА

Tags: PropagandaPropheciesSerbia
By јули 8, 2020 мај 6th, 2021 DISINFORMATION, Disinformation

Дезинформација бр:

#167

Дата:

30.06.2020

Извор:

mkdpress.site

Време на читање:

3 мин.

ОПИС НА ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

Оригинален наслов: Пророштво на Тарабиќ: Балканската војна ќе биде со албанците, а Косово повторно ќе биде српско

Според статијата на Мкд Пресс; Терористичките упади во Македонија се вовед во војната што целиот Балкан ќе ја води против Албанците, а после тоа Косово повторно ќе биде српско, тврди Драган Пјевиќ, највозбудливиот промотор на мистицизмот на селото Крем и „пророштвото за Креман“.

Соговорникот на „Блиц“, кој ја објави книгата „Пророштвото на Кремен“ во 2005 година, своите зборови ги темели на предвидувањата на славниот Тарабиќ. Покрај оригиналното пророштво, има и поглавје „Погледни го новиот милениум“ во кое професор д-р Тодор Јовановиќ, имунолог, тврди дека во 2000 година пророкот Милош „му се појавил“.  Балканската војна ќе биде со Албанците. Целиот Балкан против Албанија, што е мизерија и беда. Косово ќе биде вратено. Албанците ќе бидат поразени и ќе им биде дозволено да одат во Австралија, Америка или некоја друга страна. Србија ќе се врати на нозе и ќе биде како порано – се наведува изјавата на Тарабиќ до Јовановиќ.

 

Линкот до оригиналната статија можете да го најдете тука.

РАЗОБЛИЧУВАЊЕ НА ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

Пророштвата за Крем или пророштвата од Крем се збирка пророштва што се тврдат дека биле напишани пред настаните во дваесеттиот век што ги опишуваат.

Пророштвата за Крем потекнувале од селото Крем, во Србија. Неписмените селани Милош Тарабиќ (Милош Тарабић) и неговиот внук Митар Тарабиќ (Митар Тарабић, 1829-1899) изградиле репутација за предвидување на иднината. Се вели дека нивниот селски српски православен свештеник Захариеје Захариќ (Захарије Захарић, 1836-1918) ги снимил своите предвидувања. И двајцата Тарабиши умреле пред 1900 година.

Воја Антониќ е српски изумител, новинар и писател. Во склоп со својот скептицизам за пророштва, презеде акција против популарни пророштва во Србија, особено внимание посветил на самопрогласените пророци Милош и Митар Тарабиќ од селото Кремна од страна на градот Ушице. За време на своето истражување, тој ја посетил Кремна каде му биле понудени „оригиналните ракописи“ на Митар Тарабиќ, кој бил неписмен. Тој открил дека дванаесетте изданија од книгата „Пророштво од Крем“ биле неконзистентни и изменети со тек на време. Тој исто така објавил книга против овие пророштва на Тарабиќ наречена “Kremansko neproročanstvo: studija jedné obmane” (Непророштвото од Крем: Студија за измама).

Пророштвата на Тарабиќ се познати на Балканот и често користени од про – Руски портали како алатка за ширење на теории на заговор или како алатка за пропаганда, со цел на сеење на страв и забуна на народот без никакви факти.

Секоја коинциденција на настаните не значи и совпаѓање со пророштва.

Нема докази дека тие биле напишани кога се тврди и постојат сериозни сомнежи за нивната веродостојност. Тимот на Ф2Н2 смета дека иако овие написи немаат речиси никаква новинарска издржаност и се пренесуваат како темно пророштво и легенда, сепак тие целат кон сензибилитетот на читателите кои бараат надисторискa смисла или натприроден контекст за случувањата.

Leave a Reply

Share via
Copy link
Powered by Social Snap