СЕКУНДАРНА ИНФЕКЦИЈА

Secondary Infektion е кампања што од 2014 година користела лажни профили и фалсификувани документи за да направи раздор меѓу западните земји. Истражувачите од компанијата Graphika ја поврзаа кампањата со Русија. Кампањата е технички софистицирана, ги следи нејзините патеки многу добро. Објавени се најмалку 2,500 содржини: лажни писма, фалсификувани блогови.

 

Во извештајот е опишан како голем проект, со висок технолошки капацитет и можност за користење дупки во безбедносните системи на платформите за социјални медиуми. Амбициозниот проект вложи огромен ресурс за да фалсификува писма, блог постови, написи со новости – сепак, сѐ беше залудно бидејќи не се постигна ништо.

 

Мината година, EuvsDisinfo пишуваше за истражувања во врска со Секундарна Инфекција, вклучително и лажното писмо од највисокиот дипломат на ЕУ, Јосеф Борел, како и за шпекулациите за атентат врз премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон.

 

Голем напор, мало влијание

Новиот извештај од „Графика“ прикажува неколку примери на лажни документи, а често и со многу слична методологија: фалсификувано тврдење е објавено од лажен профил на социјалните медиуми и брзо се споделува преку медиумите. Идејата е да се вметне побарување во медиумското опкружување преку „burner accounts“ – т.е. профили што веднаш се бришат и никогаш повеќе не се користат – со надеж дека ќе привлечат внимание од мејнстрим медиумите.

Во извештајот се истакнува дека овој метод е напреден и дека оперативците зад него се многу добри во затскривањето на трагите. Тоа е софистицирана дезинформативна алатка, но со многу мало влијание. Истражувачите пишуваат дека „многу малку приказни на Secondary Infektion постигнаа влијание, преку ангажирање на надворешен корисник со неговата содржина. Ова е еден од најзбунувачките аспекти во целава работа: што мислеа операторите и зошто не ги сменија методите за да постигнат поголемо влијание врз медиумите?“

 

Истражувачите откриваат само неколку примери кога се чини дека изнесувањето на лажни документи успеало да привлече внимание. Лажно тврдење за Украина и американското лобирање за номинирање на тогашниот претседател на Украина за Нобеловата награда за Мир го сподели британскиот теоретичар на заговор Дејвид Ике, а подоцна и истата вест беше споделена од канадскиот заговорнички сајт Globalresearch.com. Оттука, веста се префрли на руската државна новинска агенција „Спутник“ и на други други страници од Русија.

Во еден пример, Secondary Infektion успеа да постигне значително влијание: документи поврзани со трговските преговори помеѓу САД и Велика Британија излегоа во јавност кон крајот на октомври 2019 година. Истекувањето на почетокот се појави на профилот на Reddit и fringe media без да привлече големо внимание. Протокот го направи тоа само кога беше испратен по е-пошта директно до политичките активисти во Велика Британија во ноември истата година.

Целата статија може да ја прочитате тука.

 

Извор: EUvsDisinfo

Share via
Copy link
Powered by Social Snap