MATERIAL RUS NË ZGJEDHJET PARLAMENTARE 2020

By Korrik 19, 2020 F2N2 ANALYSIS

Ditëve të fundit në rrjetet sociale u paraqit një video ku shihen dy gra duke mbushur kutitë e votimit në një vendvotim. Disa faqe të Facebookut dhe profile individuale e shpërndajnë me shënim se video materiali është nga zgjedhjet parlamentare të 15 korrikut në Kërçovë, që është absolutisht e pavërtetë.

Në fakt, videoja është regjistruar në Rusi dhe është publikuar në Youtube para 6 vitesh. Në ndërkohë është shfrytëzuar disa herë për manipulime. U paraqit në Youtube në vitin 2016-të, ndërsa në tekst i jepej kontekst se videoja është nga zgjedhjet në SHBA dhe mbushja e kutive është vepër e demokratëve, edhe pse në një pjesë të videos shihet qartë flamuri rus në vendvotim.

Përndryshe nuk është hera e parë që kjo video paraqitet në kontekst të zgjedhjeve në Maqedoninë e Veriut. Është vërejtur edhe më 6 maj të vitit 2019, një ditë pas rrethit të dytë të zgjedhjeve presidenciale, në profilin e Facebook me emrin “Makedonska Dijaspora”.

Edhe një tentim që me materiale ruse të rrënohet besimi në procesin zgjedhor.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap