PARTNERËT DHE BURIMET RELEVANTE

Në këtë pjesë publikojmë artikuj që janë pjesë e projekteve të përbashkëëeta me organizata të ngjashme, dhe poashtu publikojmë artikuj nga burime të tjera relevante që lidhen me tema me interes dhe hulumtime nga bota, rajoni dhe Maqedonia e Veriut. Gjithashtu, publikohen edhe lajme nga media kredibile.

Lexo më shumë Debunk.eu 🠊

Debunk EU është një organizatë qytetare e bazuar në teknologji nga Lituania, e cila zbulon dhe monitoron dezinformatat në internet. Pas sigurimit të financave nga Google DNI dhe DELFI, organizatat më të mëdha të internet lajmeve në Balltik, ekipi filloi ta trajtojë problemin e dezinformatave duke: (1) Monitorim ditor të 1500 domeneve dhe 30,000 artikuj; (2) duke përdorur AI për të notuar dezinformatën në afat prej dy minutave nga publikimi; (3) sigurim i informacioneve për gazetarët, think tank organizatat, organizatat që bëjnë verifikimin e fakteve dhe komunitetin akademik, mbi kontekstin e dëmshëm të Internetit dhe përfundimin automatik të 50% të detyrave që duhet të kryhen me dorë (manuale); (4) integrimi i mediave kryesore në Lituani në një platformë dhe mundësimin e promovimit të literaturës mediatike për qytetarët. Aktualisht, fokusi kryesor i DEBUNK EU është notimi i dezinformatave në mediat sociale dhe faqet e internetit për lajme dhe monitorimi i fushatave zgjedhore në internet gjatë zgjedhjeve, në mënyrë që të zbulohen dezinformatat dhe ndikimi nga vendet tjera.

Në vitet e fundit, dezinformatat kanë qenë një problem i përhapur në Evropë, dhe është detektuar publikisht nga një numër qeverish dhe organizatash të tjera përfshirë Komisionin Evropian. Për këtë qëllim, për të përforcuar luftën kundër këtij problemi, si F2N2 ashtu edhe Debunk EU kanë vendosur të bashkojnë ekspertizën dhe njohuritë e tyre për këtë problem, në mënyrë që të rrisin efikasitetin e punës së organizatave përmes formimit të një partneriteti strategjik. Debunk EU do të mbështesë F2N2 duke automatizuar pjesën më të madhe të detyrave të tyre manuale dhe do të fitojnë një pasqyrë të analizuar të kontekstit të dezinformatave në Maqedoninë e Veriut dhe Ballkanit. Presim që ky projekt të jetë një shembull i bashkëpunimit ndërkufitar dhe se ai do të thellohet dhe do të përfshijë një mbulim më të madh gjeografik në të ardhmen.

VËREJTJE: Për më shumë detaje mbi punën e tyre, si dhe artikuj dhe analizat e tyre, ju lutemi vizitoni faqen e tyre të internetit.

TITULLI
BURIM
MEDIA KREDIBILE KEQPËRDOREN PËR DEZINFORMATA
by Debunk

Lexo më shumë SEECheck 🠊

Rrjeti rajonal kundër dezinformatave dhe manipulimeve në media SEE CHECK, është grup i organizatave qytetare nga Evropa Juglindore, që punon në minimizimin e ndikimit të dezinformatave rajonale dhe globale, përmes demaskimit, hulumtimit, analizimit dhe publikimit të narracioneve të bazuara në fakte.

 

Rrjeti SEE CHECK përbëhet nga organizatat në vijim:

Asociacioni qytetar MOST nga Maqedonia e Veriut (www.f2n2.mk),

Rrjeti për hulumtim krimit dhe korrupsionitKRIK nga Sërbia (www.raskrikavanje.rs),

Qendra për Tranzicion Demokratik – CDT nga Mali i Zi (www.raskrinkavanje.me),

Pse Jo – Why not nga Bosnja dhe Hercegovina (www.rasrkinkavanje.ba),

Ostro nga Slloveni (https://www.ostro.si/)

Faktograf nga  Kroaci (https://faktograf.hr/) dhe

Tragać nga Serbia (https://fakenews.rs/).

VËREJTJE: Për më shumë detaje mbi punën e tyre, si dhe artikuj dhe analizat e tyre, ju lutemi vizitoni faqen e tyre të internetit.

TITULLI
BURIM
'PROTESTA 'ANTI-KORONA NË ZAGREB: MAFIA PAGUAN PËR TË SHKRUAR VDEKJEN NGA KORONA
by SEECheck
DEZINFORMATAT VIRALE TË MILLA ALEÇKOVIQ PËR KORONAVIRUSIN
by SEECheck
VIDEOJA NGA POLONIA NUK I SHFAQ PROTESTAT E REJA KUNDËR VAKSINAVE, ËSHTË VIDEO E VJETËR POTHUAJSE TRE VJET
by Foreign Policy
NATO KA LIDHJE TË RRE TË DOBËT QË RUSIJA TA SHFRYTËZOJË
by Foreign Policy
SI PËRDOREN IMAZHE TË FILMAVE PËR DEZINFORMATA!
by SEECheck
PSE JANË TA PAKUPTIMTA TEORITË QË LIDHEN ME 5G DHE KORONAVIRUSIN?
by SEECheck
A ISHTE PARASHIKUAR KORONAVIRUSI I RI NË NJË BESTSELLER DHE NË DOKUMENTET E QEVERISË GJERMANE? - E PASAKTË
by SEECheck
LAJME TË RREJSHME PËR GJENDJEN SHËNDETËSORE TË GJUKANOVIQ
by SEECheck
AS PËRTYPJA E XHENXHEFILIT, AS PIRJA E SHAFRANIT TË INDISË, NUK JU MBRON NGA KORONAVIRUSI
by SEECheck
KINA NUK KA SHPALLUR FUNDIN E EPIDEMISË
by SEECheck
KËMBANAT E KISHËS NUK NDIKOJNË TE KORONAVIRUSI
by SEECheck
ANËTARËT E BE-SË NUK KANË NDALUAR FLUTURIMIN E AEROPLANIN HUMANITAR RUS
by SEECheck
Nuk është e vërtetë që Putini ka deklaruar se qytetarët kanë mundësinë e 15 ditësh izolim ose 5 vjet burg.
by SEECheck
INVAZIONI IMAGJINAR AMERIKAN I EUROPËS NË KOHËN E PANDEMISË
by SEECheck
KËSHILLAT E RREME PËR KORONAVIRUS NGA UNICEF
by SEECheck

Lexo më shumë European Values 🠊

Qendra për politikat e sigurisë Vlerat evropiane është një institut joqeveritar dhe jopartiak çek që ndihmon në mbrojtjen e Evropës veçanërisht nga ndikimet e dëmshme të Rusisë, Kinës dhe ekstremistëve islamikë. Duke e ndjekur Kremlin Watch Briefing (https://www.kremlinwatch.eu/), ata filluan publikimin e buletinit mujor Balkans Watch Briefing, i cili synon t’i përmbledhë politikat dhe aktivitetet e fundit të organizate civile në fushën e monitorimit, zbulimit dhe parandalimit të ndikimit armiqësor të huaj në Ballkanin Perëndimor.

Organizatat në vijim me artikujt e tyre, kontribuojnë në përgatitjen e buletinit mujor: MOST(www.F2N2.mk), Qendra për Tranzicion Demokratik ((www.raskrinkavanje.me), dhe Pse Jo (www.rasrkinkavanje.ba).

VËREJTJE: Për më shumë detaje mbi punën e tyre, si dhe artikuj dhe analizat e tyre, ju lutemi vizitoni faqen e tyre të internetit.

TITULLI
BURIM
EDICIONI I BULETINIT MUJOR BALKANS WATCH BRIEFING PËR MUAJIN MAJ
by EuropeanValues
EDICIONI I PRILLIT I BULETINIT MUJOR BALKANS WATCH BRIEFING
by EuropeanValues
KOMUNIKATË PËR SHTYP: EKSPERTËT THONË SE FSHEHJA (MBULIMI) I QEVERISË KINEZE PËR COVID-19 ËSHTË NJË MOMENT I ÇERNOBILLIT
by EuropeanValues
EDICIONI I MARSIT I BULETINIT MUJOR BALKANS WATCH BRIEFING
by EuropeanValues
ARTIKULLI I F2N2 PËR BULETININ MUJOR BALKANS WATCH BRIEFING
by EuropeanValues

BURIME RELEVANTE EDHE ARTIKUJT

TITULLI
BURIM
PANDEMIA E KORONAVIRUSIT PO NGADALËSON PROGRESIN KUNDËR HIV NË AFRIKË
by Deutche Welle
VAKSINA E PFIZER ËSHTË MIRATUAR PËR PËRDORIM JAVËN E ARDHSHME NË BRITANI
by BBC
LËNGU I LIMONIT NUK MBRON NGA KORONAVIRUSI
by mythdetector.ge
QEVERITË PO PËRGATISIN STRATEGJI TË NDRYSHME SE KUSH DO TË VAKSIONOHET SË PARI
by Politico
RAPORTI I IMR PËR RUSINË NËN PUSHTETIN E PUTINIT
by Raporti i Institutit të Rusisë Moderne
KANADA PRET MIRATIMIN E VAKSINËS PËR KOVID-19 NË DHJETOR
by Politico
FAUÇI PARALAJMËRON RRITJEN E RASTEVE TË REJA TË KOVID-19 PAS DITËS SË FALËNDERIMEVE
by BBC
KUFIZIMET PËR SHKAK TË PANDEMISË NË GJERMANI, MUND TË VAZHDOJNË EDHE NË JANAR
by Reuters
MJEKËT NË ITALI PO PËRBALLEN ME NJË KËRCËNIM TË RI: TEORITË E KONSPIRACIONIT
by Politico
RUSIA DHE KOREJA E VERIUT PO PËRPIQEN TË HAKOJNË HULUMTIMET PËR KOVID-19, ZBULON MICROSOFT
by EUvsDisinfo
VETËM 23% PREJ RUSËVE BESOJNË NË TELEVIZION SI BURIM INFORMATASH
by EUvsDisinfo
BE DO TË FURNIZOHET ME 30.000 DOZA NGA ILAÇI REMDESIVIR PËR MJEKIMIN E PACIENTËVE ME KOVID-19
by Reuters
QEVERITË GJERMANE MJAFTË TË SHQETËSUARA, PËR SHKAK TË RRITJES SË RASTEVE TË INFEKTUARA
by BBC
LIDERI I KATALONISË ME MESAZH: NDALONI AHENGJET OSE DO TË VIJOJË KARANTINË
by Reuters
KOREJA E VERIUT ME MASA EMERGJENTE NË QYTETIN KUFITAR, NËN DYSHIMIN E RASTIT TË PARË POZITIV TË COVID-19
by Reuters
NUMRI I TË INFEKTUARVE NË SHBA KA TEJKALUAR KATËR MILION
by Reuters
MOS PRISNI VAKSINËN PËR KOVID-19 PARA VITIT 2021, THOTË OBSH
by Reuters
AUSTRIA PO RIVENDOS MBAJTJEN E MASKAVE NË SUPERMARKETE, BANKA DHE POSTA
by Deutsche Welle
KREMLINI PËRDOR TRUKET E ORVELLIT KUNDËR VETË ORVELLIT
by EUvsDisinfo
VAKSINA KUNDËR KORONAVIRUSIT, E ZHVILLUAR NË UNIVERSITETIN E OKSFORDIT SHKAKTON REAGIM IMUNITAR
by BBC
MARRËVESHJE NUK U ARRIT EDHE PAS TRE DITËVE TË SAMITIT TË LIDERËVE TË BE-SË NË BRUKSEL
by BBC
SPIUNËR RUSË TARGETOJNË ORGANIZATAT QË ZHVILLOJNË VAKSINA PËR KOVID-19
by BBC
BRITANIA E MADHE PËRJASHTON HUAWEIN NGA 5G RRJETI DERI NË 2027
by BBC
SHUMË VENDE PO LËVIZIN NË DREJTIMIN E GABUAR ME KOVID-19, THEKSON OBSH
by BBC
EKSPERTË TË OBSH-SË DO TË KRYEJNË HETIME PËR KORONAVIRUSIN NË KINË
by Deutsche Welle
THE SAKER – LOJALITETI I VERBËR – PREZANTUAR SI MBURRJE
by EUvsDisinfo
KATALONJA ME URDHËR TË RREPTË PËR MBAJTJE TË MASKAVE NË ÇDO SITUATË
by Bellingcat
NDËRHYRJA RUSE NË MAQEDONINË E VERIUT: NJË PASQYRË PARA ZGJEDHJEVE
by Bellingcat
MELBURNI KA FILLUAR KARANTINËN E RE QË DO TË ZGJASË GJASHTË JAVË
by ЕUvsDisinfo
RT DHE SPUTNIK KONKURENCË E SUKSESSHME E MEDIAVE TË RENOMUARA
by ЕUvsDisinfo
PRESIDENTI I BRAZILIT, I CILI KA REFUZUAR TË MBAJË MASKË, REZULTON POZITIV NË KORONAVIRUS
by BBC
OBSH PO SHQYRTON ALARMIN E SHKENCËTARËVE PËR REKOMANDIME TË REJA
by Reuters
OBSH PO SHQYRTON REKOMANDIMET PËR PËRHAPJE TË KORONAVIRUSIT NËPËRMJET AJRIT
by Reuters
DISA RAJONE NË SPANJË NËN KARANTINË TË RE
by BBC
OKUPIM SI PRIVILEGJ
by EUvsDisinfo
OSHB NJOFTOI REZULTATET E PARA NGA HULUMTIMET PËR ILAÇET PËR KOVID PËR DY JAVË
by Reuters
GJERMANIA E MERR PËRSIPËR PRESIDENCËN E BE-SË, MERKEL URGJENTISHT KËRKON FOND PËR TË RIKUPERUAR NGA KRIZA E KORONAVIRUSIT
by Reuters
FAUÇI PARALAJMËRON PËR NUMRA PREJ 100 MIJË NË DITË NË SHBA
by BBC
OSHB PARALAJMËRON SE MË E KEQJA AKOMA NUK KA ARDHUR
by BBC
KINA SHPALLI KARANTINË PËR 500.000 NJERËZ NË AFËRSI TË PEKINGUT
by Deutsche Welle
SHBA GOTITET NGA NUMRA TË LARTA TË TË INFEKTUARVE ME KORONAVIRUS
by BBC
FRANCA NJOFTON PËR MË SHUMË SE 1500 TË INFEKTUAR TË RRINJË
by Reuters
OBSH ALARMON PËR RINGJALLJE TË KOVID-19 NË TË GJITHË EVROPËN
by BBC
VAGONI ANTI – AMERIKAN
by EUvsDisinfo
SHKENCËTARËT SUGJEROJNË PËR RREZIK NGA VALA E DYTË E KOVID-19 NË BRITANI
by Reuters
USA REALLY THIRRJE PËR ZGJIM QË DO JU VËRË NË GJUMË
by ЕUvsDisinfo
INFEKSION SEKONDAR
by ЕUvsDisinfo
GJERMANIA KA VENDOSUR KARANTINË NË NJË NGA KRAHINAT E SAJ
by BBC
FËMIJËT NË BRITANINË E MADHE TË TRAUMATIZUAR PËR SHKAK TË KORONAVIRUSIT
by BBC
DILEMA MBI VËRTETËSINË E TË DHËNAVE ZYRTARE PËR KORONAVIRUSIN NË SËRBI
by Balkan Insight
SHKALLA E PËRHAPJES SË KORONAVIRUSIT6 NË GJERMANI U RRIT NË 2,88
by Reuters
SHBA-TË ISHIN LËNDË E PËRFARËSISHT 50% TË PËRMBAJTJES NEGATIVE
by ЕUvsDisinfo
PËRGATITNI KOKOSHKAT – TELEVIZIONI RUS NJOFTON PËR PROTESTAT NË SHBA
by ЕUvsDisinfo
(MOS)MENAXHIMI ME KRIZA NË STILIN E KREMLINIT
by ЕUvsDisinfo
NEW YORK PO PËRGATIT FAZËN E DYTË TË LEHTËSIMIT TË MASAVE NË 22 QERSHOR
by Reuters
DY RASTE TË REJA TË KOVID-19 NË ZELANDËN E RE
by Euronews
STEROIDI DEKSAMETAZON ËSHTË ILAÇI I PARË QË ZVOGËLON VDEKSHMËRINË NGA KOVID-19
by Reuters
GJERMANIA AKTIVIZOI APLIKACIONIN PËR NDJEKJEN E KOVID-19 PËRMES TELEFONAVE TË MENÇUR
by Reuters
PEKINI PËRSËRI NËN KUFIZIME PAS KTHIMIT TË KORONAVIRUSIT
by Reuters
BRITANIA PO ANALIZON RREGULLIN E DISTANCËS SOCIALE SI HAP TË ARDHSHËM TË MASAVE
by Reuters
ТWITTER – JO, RRJETI 5G NUK SHKAKTON KORONAVIRUS
by CNBC
BRITANIA PO INTENSIFIKON BISEDIMET ME BE PËR TREGTINË E LIRË
by Reuters
GOOGLE KUFIZON TARGETIMIN BAZUAR NË GJINI DHE MOSHË NË REKLAMIM
by Reuters
BE KËRKON NGA FACEBOOK, GOOGLE DHE TWITTER TË PËRGATISIN RAPORTE MUJORE PËR LUFTËN KUNDËR LAJMEVE TË RREME
by Reuters
THUAJSE NJË E KATËRTA E RUSËVE (23,2%) VLERËSOJNË SE PANDEMIA E KOVID-19 ËSHTË TRILLIM
by EUvsDisinfo
PACIENTËT ME KOVID-19 JANË MË INFEKTUES NGA MOMENTI KUR NDJEJNË SIMPTOMA PËR HERË TË PARË
by Reuters
FRANCA DO TË NDIHMOJË INDUSTRINË AJRORE ME FOND PREJ MILIARDË EURO
by Reuters
OBSH THEKSON SE PANDEMIA VAZHDON TË RRITET, DUKE KËRKUAR KUJDES NGA SHTETET
by Reuters
MANIPULIM I QARTË I NJERËZVE
by EUvsDisinfo
DJALLI NË SHËRBIM TË DEZINFORMATAVE
by EUvsDisinfo
QASJA BELLORUSE NDAJ KOVID-19
by EUvsDisinfo
SPANJA PO SHQYRTON PLANET PËR HAPJEN E KUFIJVË TURISTIKË NGA 22 QERSHORI
by Reuters
ASNJË VDEKJE E KORONAVIRUSIT NË SPANJË NË 24 ORËT E KALUARA
by Reuters
RUSËT MË 1 KORRIK DO TË VOTOJNË MBI NDRYSHIMET KUSHTETUESE
by New York Times
KAPSULA E MILIARDERIT ELON MUSK I’U BASHKANGJIT STACIONIT NDËRKOMBËTAR HAPËSINOR
by Reuters
DANIMARKA DHE NORVEGJIA I HEQIN KONTROLLET E NDËRSJELLA KUFITARE, POR E PËRJASHTOJNË SUEDINË
by BBC
DY DITË PAS HAPJES SË TYRE, KOREJA E JUGUT KA MBYLLUR SHKOLLAT
by BBC
ARGJENTINA NUK PLANIFIKON FLUTURIME PARA SHTATORIT, THA GRUPACIONI I AVIACIONIT IATA
by Reuters
FRANCA HAP KAFENETË DHE RESTORANTET ME 2 QERSHOR
by BBC
QIPROJA DO TË MBULOJË SHPENZIMET E TURISTËVE QË DO TË INFEKTOHEN GJATË PUSHIMEVE
by BBC
MINISTRI BRITANIK I SHËNDETËSISË NJOFTOI PËR RISHIKIM TË GJOBAVE GJATË PERIUDHËS SË MASAVE KUFIZUESE NGA KOVID-19
by Reuters
GJERMANIA MBAN DISTANCËN SOCIALE SI MASË DERI MË 29 QERSHOR
by Reuters
GREQIA I HAPI KAFENETË DHE RESTORANTET PARA SEZONIT TË VERËS
by Reuters
OBSH PARALAJMËRON PËR “PIKUN E DYTË” NË RAJONET TË CILAT SHËNOJNË RËNIE TË RASTEVE ME KOVID-19
by Reuters
KËSHILLTARI I SHTËPISË SË BARDHË, FSHEHJEN E KINËS NË LIDHJE ME KORONAVIRUSIN, E KRAHASOI ME ÇERNOBILIN
by Reuters
RUSIA RAPORTOI NUMRIN MË TË MADH TË TË VDEKURVE NË NJË DITË
by Reuters
SHENJË POZITIVE PËR VAKSINAT: MAJMUNËT E INFEKTUAR ME KOVID-19 KANË ZHVILLUAR IMUNITET NË PROCESIN E HULUMTIMIT
by Reuters
SUEDIA KA NUMRIN MË TË LARTË TË RASTEVE TË VDEKJEVE PËR KOKË BANORI NË EVROPË GJATË JAVËS SË KALUAR
by Reuters
SHKOLLAT NË ONTARIO DO TË QËNDROJNË TË MBYLLURA DERI NË SHTATOR, NJOFTOI KRYEMINISTRI
by Reuters
UKRAINA DO TË SKLADOJË MBETURINA BËRTHAMORE RUSE
by Stop Fake
LABORATORIA SEKRETE DHE XHORXH SOROS: DEZIONFORMATË PËR KOVID – 19 NË VENDET LINDORE PARTNERE TË BE-SË
by EUvsDisinfo
BE-JA VENDOS TE ZUCKERBERG-U PËRGJEGJËSINË PËR LAJMET E RREME
by Reuters
„RREZIQET DHE VULNERABILITETI NË BALLKANIN PERËNDIMOR“-RAPORT I STRATKOM
by Stratcomcoe.org
ÇMIMI I NAFTËS SHËNON RRITJE
by Reuters.com
BE PREMTON SEZON TURISTIK VEROR
by BBC
FRANCA PO PËRGATITET PËR ZBUTJE TË MASAVE, PARISI DO TË MBETET ME MASA KUFIZUESE
by BBC
MERKEL DEKLAROI SE ËSHTË SHËNJESTËR E HAKERËVE RUSË
by BBC
QEVERIA PO HAP DYERT PËR KTHIMIN E SIGURTË TË FUTBOLLIT NË ANGLI
by BBC
NËN HIJEN E HISTORISË SË REVIDUAR
by EUvsDisinfo
DORA E MOSKËS TREGON SHENJA LËKUNDJESH
by EUvsDisinfo
HAKERI I CILI PRETENDON SE KA ARRIRË TË HYJË NË SISTEMIN E ROBOTËVE TË PPS SHPJEGON SE SI “PUNOJNË”
by n1info
TWITTER DO T’I ETIKETOJË TWEET-ET E DYSHIMTA TË CILAT MUND TË SHKAKTOJNË KONFUZION LIDHUR ME KOVID-19
by Reuters
BE KËRKON PËRKUSHTIM KUNDËR DEZINFORMATAVE NGA PLATFORMAT DIGJITALE
by Reuters
STEINMEIER PARALAJMËROI NGA NACIONALIZMI I RI
by Deutsche Welle
"LUFTA E MADHE PATRIOTIKE" E PUTINIT NË KARANTINË
by MythDetector
LUFTA E DYTË BOTËRORE – DEZINFORMATAT DHE E VËRTETA
by FastCheck
75 VJET NGA PËRFUNDIMI I LUFTËS SË DYTË BOTËRORE: MËSIME NGA E KALUARA
by Deutsche Welle
QEVERIA HOLANDEZE DO TË FILLOJË ME LEHTËSIMIN E MASAVE
by Reuters
BUNDESLIGA GJERMANE DO TË VAZHDOJË KËTË MUAJ, NJOFTOI MERKEL
by BBC
BRITANIA E MADHE E KALOI ITALINË PËR NGA NUMRI I TË VDEKURVE NGA KORONAVIRUSI
by Reuters
TVITERI DO U TREGOJË PËRDORUESVE NËSE PËRGJIGJET E TYRE NË TVITE PËRMBAJNË „OFENDIME“
by Reuters
KUEBEK FILLOI HAPJEN E EKONOMISË
by Reuters
UDHËHEQËSIT BOTËRORË PO BËJNË PËRPJEKJE PËR TË MBLEDHUR 8 MILIARDË DOLLARË PËR TË ZHVILLUAR VAKSINËN KUNDËR KORONAVIRUSIT
by BBC
5G RRJETET DHE PARTIA KOMUNISTE KINEZE
by U.S. Department of State
NUMRI I TË INFEKTUARVE NË RUSI ARRITI REKORDIN NË NJË DITË, SHKALLA E VDEKSHMËRISË U NGADALËSUA
by Reuters
DHJETË SHTETE TË SHBA-SË DO TË FILLOJNË ME ZBUTJE TË PJESËRISHME TË MASAVE
by BBC
FACEBOOK-U MBYLLI FAQEN E NJË TEORICIENI TË KOMPLOTIT
by BBC
KORONAVIRUSI NUK ËSHTË KRIJUAR ARTIFICIALISHT, AS NUK ËSHTË MODIFIKUAR GJENETIKISHT
by Reuters
KALIFORNIA I MBYLL PLAZHET DHE PARQET, PËR SHKAK TË SHQETËSIMIT NGA KORONAVIRUSI
by Reuters
KRYEMINISTRI RUS POZITIV NË KORONAVIRUS
by BBC
RUSIA VAZHDON NDALIMIN PËR HYRJEN E TË HUAJVE
by BBC
MINISTRIA ITALIANE E SHËNDETËSISË DISMISONI PRDORIMIN E ALKOHOLIN SI METODË PËR „PËRFORCIMIN E SISTEMIT IMUNOLOGJIK“
by Euronews
MASKAT NË FRANCË TË OBLIGUESHME NËPËR SHKOLLA DHE TRANSPORTIN PUBLIK
by BBC
MBI DY MILIONË QYTETARË NGA AUSTRALIA KANË NDËRMARRË APLIKACIONIN PËR KOVID-19
by Reuters
PËR SHKAK TË KORONAVIRUSIT, ARGJENTINA NDALON FLUTURIMET KOMERCIALE DERI NË SHTATOR
by Reuters
ALARM URGJENT: RRITJE E NUMRIT TË FËMIJËVE NË KUJDES INTENZIV, PARALAJMËROJNË MJEKËT NË BRITANINË E MADHE
by Independent
PORTALET PËR LAJME TË RREME „VDIQËN“ ZONJËN E CILA E PARA PRANOI VAKSINË POTENCIALE PËR KOVID-19 NË BRITANI
by BBC
THASHETHEMET PËR PËRKEQËSIMIN E SHËNDETIT TË LIDERIT TË KORESË SË VERIUT INTENSIFIKOHEN PAS LAJMIT SE KINA PO DËRGON EKIP EKSPERTËSH
by Reuters
TRUDO: PO I DËSHPËROJMË GJYSHËRIT TANË NË LUFTËN ME VIRUSIN KORONA
by Reuters
INFEKSIONET NGA KOVID-19 NË ITALI DATOJNË NGA JANARI, ZBULOJNË SHKENCËTARËT
by Reuters
RAPORTI SHTETËROR: NARRACIONET E DEZINFORMIMIT RUS, KINEZ DHE IRANIAN I BËJNË JEHONË NJËRI-TJETRIT
by Politico
GAZETARËT NGA GAZETA E NJOHUR RUSE PËR BIZNES “VEDOMOSTI” ANKOHEN PËR TENTIM CENZURE NGA KREMLINI
by Reuters
BRITANIA KA FILLUAR ME TESTIMIN E VAKSINËS PËR VIRUSIN KORONA TEK NJERËZIT
by BBC
GJERMANIA DHA PAJTUESHMËRI PËR TESTIMIN E VAKSINËS PËR KORONAVIRUSIN TE NJERËZIT
by New York Times
MBRETËRIA E BASHKUAR PREJ SOT DO TË FILLOJË ME TESTIMIN E VAKSINËS PËR VIRUSIN KORONA
by Euronews
KORONAVIRUSI: GJERMANIA ANULON OKTOBERFESTIN, PËR HERË TË PARË QË NGA LUFTA E DYTË BOTËRORE
by Deutsche Welle
OSHB PARALAJMËRON: TËRHEQJA E MASAVE DUHET TË JETË GRADUALE
by Reuters
„TË PREKUR NGA URAGANI“: 22 MILIONË NJERËZ PA PUNË NË SHBA, SEPSE KORONAVIRUSI SHKAKTOI HUMBJE TË MËDHA EKONOMIKE
by The Guardian
KORONAVIRUS: JAPONIA SHPALL GJENDJE TË JASHTËZAKONSHME NË NIVEL KOMBËTAR
by BBC
SHBA JANË TË SHQETËSUAR PËR SHKAK TË SULMEVE KIBERNETIKE NDAJ SISTEMIT SHËNDETËSOR TË REPUBLIKËS ÇEKE
by reuters.com
NJË E TRETA E NJERËZVE KANË PARË DEZINFORMATË PËR KOVID-19 NË RRJETET SOCIALE: RAPORT
by politico.eu
TË ARDHURAT TË ZVOGËLUARA TE MË SHUMË SE NJË E TRETA E POPULLATËS TË G7
by reuters.com
DEZINFORMATA RRETH KORONAVIRUSIT: MOSKA E KEQPËRDORËN DORËN E LOJËS SË SAJ
by euvsdisinfo.eu
KORONAVIRUS: KOVID-19 SI KINA MASHTROI OSHB-NË
by atlantic.com
STOLTENBERG: DEZINFORMATAT MBJELLIN (BËJNË) NDARJE NË ALEANCË DHE EVROPË
by nato.int
HAÇINSON: NATO FORMON EKIP PËR LUFTË ME KËRCËNIMET HIBRIDE NË MAQEDONINË E VERIUT
by mia.mk
TRUMP: E PEZULLOJMË (PËRKOHËSISHT) FINANSIMIN E OBSH-SË
by reuters.com
SHEFI I OSHB THOTË SE ËSHTË I BINDUR NË VAZHDIMIN E FINANCIMIT NGA SHBA-TË NË LUFTËN KUNDËR COVID-19
by reuters.com
FRANCA DHE BRITANIA E MADHE NUK DO TË TËRHEQIN MASAT PËR VETËIZOLIM
by reuters.com
RRETH 64% E BRITANIKËVE MBËSHTESIN SHPËTIMIN E JETËS KUNDREJT VENDEVE TË PUNËS DHE EKZISTENCËS
by indepentedent.co.uk
SHEFI I OSHB: TËRHEQJA E PARAKOSHME E IZOLIMIT MUND TË KTHEJË VDEKJEN NGA KORONAVIRUSI
by politico.eu
COVID-19: NËNKRYETARJA JUROVA FLET PËR PROBLEMIN E DEZINFORMATAVE ME PLATFORMAT ONLINE | KONFERENCA PËR SHTYP E KOMISIONIT EVROPIAN
by pubaffairsbruxelles.eu
KUJDES NGA SAMARITANËT E KËQINJ
by foreignpolicy.com
MEDIAT KINEZE: MEDIA APO PROPAGANDISTË?
by Share America
KATËR GUVERNATORË RUS JAPIN DORËHEQJEN - "KJO NUK KA ASNJË LIDHJE ME KORONAVIRUSIN"?
by Polygraph
KOMPANITË ITALIANE DEMANTOJNË VEPRIME ANTI-BE ME FLAMUJ
by Atlatszo
SHARP INCREASE IN MOSCOW PNEUMONIA CASES FUELS FEARS OVER CORONAVIRUS STATISTICS
by Rojters
RUSSIA’S STRATEGIC INTERESTS AND TOOLS OF INFLUENCE IN THE WESTERN BALKANS - INSTRUMENTS OF RUSSIAN INFLUENCE
by Stratcom
RUSSIA’S STRATEGIC INTERESTS AND TOOLS OF INFLUENCE IN THE WESTERN BALKANS - RUSSIA’S TOOLBOX
by Stratcom
RUSSIA’S STRATEGIC INTERESTS AND TOOLS OF INFLUENCE IN THE WESTERN BALKANS
by Stratcom
SPIES IN THE BALKANS: „STATES AND EMPIRES COME AND GO, BUT ESPIONAGE REMAINS“
by BBC Serbia
RUSSIAN INFLUENCE: THE OLIGARCHIZATION OF THE MEDIA MARKETS ON THE BALKANS
by F2N2 & nova.mk
RUSSIA’S ECONOMIC INFLUENCE IN THE BALKANS: TACKLING KREMLIN’S SHARP POWER
by F2N2 & nova.mk
FIGHT AGAINST FAKE NEWS: POLITICIANS RELY A LOT ON TECHNOLOGY GIANTS
by Borjan Jovanovski
WHY WE LOSE THE BATTLE AGAINST FAKE NEWS?
by Borjan Jovanovski
The Referendum on North Macedonia’s Name Was Legal
by Margarita Assenova
How Disinformation Harmed the Referendum in Macedonia
by Asya Metodieva, GMF
In the Balkans, Russia and the West Fight a Disinformation-Age Battle
by Marc Santora and Julian E. Barnes
Response to Russian Disinformation About Interference in Macedonia
Statement of US Missions OSCE
Russia actively stoking discord in Macedonia since 2008, intel files say
The Guardian
Moscow says that North Macedonia is irrelevant to NATO, but has spent 10 years trying to prevent it from joining NATO.
Poligraph.info
Macedonia – To Be or Not To Be… Russia’s Satellite
Poligraph.info
How Disinformation Harmed the Referendum in Macedonia
Gmfus.org
The Kumanovo-connection: Macedonian Spam Clans Still Make Money With Fake News About Muslims and Migrants
Hoax-alert.leadstories.com
Kumanovo-connection Update: Macedonian Fake News Purveyor Revealed To Be Military Intelligence Major
Hoax-alert.leadstories.com
After BBC report, Russia’s Sputnik raises ‘Macedonian minority’ issue
Tovima.gr
Here Are The Tools And Methods We Used To Map A Macedonian Fake News Network And The People Behind It
Hoax-alert.leadstories.com