СЗО ГО РАЗГЛЕДУВА АЛАРМОТ НА НАУЧНИЦИТЕ ЗА НОВИ ПРЕПОРАКИ

ЖЕНЕВА (Ројтерс) – Светската здравствена организација во вторникот 07.07.2020 го прифати „алармирањето од доказите“ за распространетоста на коронавирусот преку воздухот, откако група научници го повикаа глобалното тело да ги ажурира своите насоки за тоа како респираторната болест поминува меѓу луѓето.

 

„Зборувавме за можноста за пренесување во воздухот и пренесување на аеросоли како еден од начините на пренесување на КОВИД-19“, изјави Марија Ван Крхохов, технички предводник на пандемијата COVID-19 во СЗО.

 

Важечките препораки на СЗО од претходно се темелат на проценката дека вирусот се пренесува првенствено преку директен контакт и респираторни капки кои се исфрлаат преку кашлање, зборување или кивање.

 

Во вторникот 07.07.2020, зборувајќи на брифинг во Женева, Бенедета Алегранци, која е една од водечките фигури во СЗО, призна дека се јавуваат докази за пренесување на вирусот низ воздухот, но тие докази мора да се соберат комплетно, за да се интерпретираат.

 

Извор: Reuters

Share via
Copy link
Powered by Social Snap