ВАКЦИНАТА НА ФАЈЗЕР Е ОДОБРЕНА ЗА УПОТРЕБА СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ВО БРИТАНИЈА

Велика Британија стана првата земја во светот што ја одобри вакцината за коронавирус Фајзер на Боинтек за широко распространета употреба.

Британскиот регулатор, MHRA, смета дека вакцината која нуди до 95% заштита од болеста Ковид-19, е безбедна за употреба следната недела.

Имунизациите може да започнат за неколку дена, на луѓето на кои им е најпотребно.Велика Британија веќе нарача 40 милиони дози – доволно за вакцинирање на 20 милиони луѓе.

Наскоро треба да бидат достапни околу 10 милиони дози, заедносо првите 800 000 пристигнати во Велика Британија во текот на следните денови.

Таа е најбрзата вакцина досега од идеја до реалност, потребни се само 10 месеци за да се следат истите развојни чекори што вообичаено траат една деценија.

Секретарот за здравство Мет Хенкок на Твитер порача: „Помошта пристигнува“

 

Извор: BBC

Share via
Copy link
Powered by Social Snap