ОПИС

Оригинален наслов: Николоски: ВМРО-ДПМНЕ изминатиот период активно работеше со земјите од Вишеград 4 за да спречат условот историја да влезе во заклучоците на ЕУ

Политички ентитети од ВМРО-ДПМНЕ ја користат ситуацијата на  евроинтеграцискиот процес на Северна Македонија, да ја манипулираат јавноста во насока која одговара на партијата. Додека анти ЕУ наративот го развиваа со продаден /изгубен идентитет, јазик и историја, овојпат потпретседателот на партијата Александар Николоски “екслузивнo” изнесува неточни информации во кои ја “присвојува” заслугата за издејствувано  вето на Чешка и Словачка на заклучоците за напредокот на Западен Балкан во процесот на проширувањето на ЕУ. Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски во гостување во емисијата Стадион на Канал 77 на 19-ти декември , ексклузивно изјавува дека  ВМРО-ДПМНЕ работела со четирите држави од Вишеград 4 ( Чешка, Унгарија, Словачка и Полска) за да спречат условот историја да влезе во заклучоците на Европската унија. Во тие 4 влади тие имале големи пријатели, па така реакцијата на Чешка и Словачка не е случајна.

Коментирајќи го ветото од страна на Чешка и Словачка за заклучоците за проширувањето во Европската унија, истакнува дека реакцијата на овие две држави е координирана.
Воедно истакнува дека во изминатиот период ВМРО-ДПМНЕ активно ги информирале своите пријатели што и се случува на Македонија. Па додава дека со тоа Чешка и Словачка се поголеми патриоти од Зоран Заев.

“Оваа група Вишеград 4 е голем поддржувач на проширувањето на ЕУ, но исто така е голем поддржувач на Македонија, а ВМРО-ДПМНЕ таму има големи пријатели, почнувајќи со премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, преку премиерот на Полска, Моравјецски, продолжувајќи со премиерите на Чешка и Словачка”, кажа Николоски.

“Ексклузивната вест” на Николовски веднаш беше пренесена во онлајн просторот. Истата ја објавија порталите КурирММСЛокалноМакедонски весникНетпресMak PressАкцент.мкСкопје1.мкРепубликаОпсервер.

ФАКТ/И

Но, само кратко траеше “заслугата” што ВМРО-ДПМНЕ си ја присвои за себе. “Информацијата” односно “eкслузивната вест” на Николовски беше демантирана од страна на амбасадорот на Словачка, Хенрик Маркуш, и заменик-амбасадорот на Чешка, Лубомир Пшенка. Во заедничка изјава тие истакнуваат дека не постои ентитет од Северна Македонија што влијаел на одлуките на Братислава и Прага да ги блокираат предлог-заклучоците на Советот на ЕУ за проширувањето.

“Чешката Република и Словачка јасно ги соопштија околностите кои ги спречија да се согласат со предлог-заклучоците на Советот. Тоа беше сторено преку заедничка изјава на министрите за надворешни работи на Чешка и на Словачка.

За жал, одредени ентитети од Северна Македонија почнаа да шират неточни информации дека влијаеле на донесувањето на одлуките на Прага и на Братислава поврзани со процесите во самата ЕУ. Ниту чешката ниту словачката дипломатија не се свесни за постоење лоби-напори од некои ентитети кои би можеле да влијаат на процесот на донесување одлука во Прага и во Братислава.

Ако постоеле такви напори, таквите активности не стигнале до релевантните актери, односно до лицата што носат одлуки во Чешка и во Словачка. Одлуките на министрите Петричек и Корчок беа донесени без какво било влијание од ентитет од Северна Македонија.“

logo

ФИНАНСИРАНО ОД

sponsor

Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците, или препораките изнесени овде се на имплементаторот(ите)/авторот(ите), и не ги одразуваат оние на Владата на САД

ПАРТНЕРСТВО

sponsor
© 2023 F2N2.