Фејсбук соопшти дека отстранил поголема мрежа на профили чие седиште било во Русија и дека истите ширеле дезинформации за вакцините против коронавирусот. Мрежата главно ги ширела дезинформациите во Индија, Латинска Америка и САД, преку постови кои лажно тврделе дека вакцината АстраЗенека ќе ги претвори луѓето во шимпанза и дека вакцината Фајзер има многу повисока стапка на смртност од споредба со другите вакцини. Фејсбук соопшти дека затворил 65 профили на Фејсбук и 243 профили на Инстаграм поврзани со компанијата Фазе, регистрирана во Русија. Социјалната мрежа ја објави оваа активност како дел од својот месечен извештај за кампањите за влијание спроведени од луѓе или групи кои намерно погрешно претставуваат кој стои зад објавите. 

Кампањата се одвивала додека регулаторите комисии во целните земји разговарале за итни дозволи за вакцини. Фејсбук истакна дека ги известиле луѓето за кои верувале дека биле контактирани од мрежата и ги споделиле своите наоди со полицијата и истражувачите.Русија и Кина ги промовираа сопствените вакцини со дистрибуција на лажни и погрешни пораки за американските и европските програми за вакцинација, според Центарот за глобален ангажман на Стејт департментот. Неодамна, компанија која истражува дезинформации, Графика, пронашла бројни антивакцинациски стрипови кои потекнуваат од лица во Русија. Аналитичарите за безбедност велат дека индустријата на „дезинформации за вработување“ расте брзо. Компаниите како Фазе шират невистини на социјалните медиуми и се мешаат во избори или други геополитички настани. 

Ваквите лажни вести имаат за цел да ја претстават руската вакцина Спутник V како поквалитетна во споредба со западните вакцини, иако руската вакцина се уште не е одобрена од страна на Светската здравствена организација.

logo

ФИНАНСИРАНО ОД

sponsor

Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците, или препораките изнесени овде се на имплементаторот(ите)/авторот(ите), и не ги одразуваат оние на Владата на САД

ПАРТНЕРСТВО

sponsor
© 2023 F2N2.