ЕУ лидерите го продложија самиот во Брисел,

веќе трет ден, обидувајќи се да изнајдат компромис за огромниот план за закрепнување на економијата по коронавирусот. Дел од земјите-членки веруваат дека предложениот пакет од 750 милијарди евра е преголем и треба да биде заем, наместо грантови.

Според германската премиерка Ангела Меркел,

можно е да не се постигне договор до недела. Третиот ден од самитот се случува по рекордниот еднодневен пораст на нови инфицирани ширум светот.

Светската здравствена организација (

СЗО) во саботата 18.07.2020, соопшти дека бројот на новозаразени случаи се зголемил за скоро 260.000 за 24 часа. Официјални лица изјавија дека ова е

најголем еднодневен пораст

од почетокот на пандемијата, а за прв пат бројот на нови дневни инфекции, надмина над четвртина милион заразени. Извор:

BBC.com

logo

ФИНАНСИРАНО ОД

sponsor

Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците, или препораките изнесени овде се на имплементаторот(ите)/авторот(ите), и не ги одразуваат оние на Владата на САД

ПАРТНЕРСТВО

sponsor
© 2023 F2N2.