Newspeak

како уредничка политика

Неодамна, Руската фондација за стратешка култура објави статија, која се однесува на романот на Џорџ Орвел, Деветнаесет осумдесет и четири. Секако дека ова не е многу оригинално; слични упати се појавуваат често во про-Кремљ медиумите, што укажува на тоа дека тие претставуваат храбар отпор против „Полиција на Мислите“ и „Големиот брат“ и други непријатни карактеристики на „Орвелија“.Авторката на написот наведува дека се играат ужасни техники за контрола на умот, принудувајќи ги сите (освен авторот и оние, кои ја читаат нејзината статија, кои се, фала му на Бога, имуни на овие техники) слепо да прифатат лаги и измами за Русија.Ова е многу орвелијанска употреба на романот на Орвел. Клучен концепт во Деветнаесет осумдесет и четири е „

Newspeak

“. Јазик дизајниран од тогашната

IngSoc

за да се елиминира можноста на луѓето да изразат несогласувања. Орвел ги опишува принципите на весникот во есеј: „Ниту еден збор во Б речник не беше идеолошки неутрален. Повеќето беа еуфемизми. Таквите зборови, на пример, како џојстик (камп за принудна работа) или Минипакс (Министерство за мир, т.е. Министерство за војна) значат скоро спротивно од она што се чинеше дека тие значат.“

Кремљ

Newspeak

Изјавата за мисијата на Фондацијата за стратешка култура може да се смета како добар пример за

Newspeak

: „Фондацијата за стратешка култура обезбедува платформа за ексклузивни анализи, истражувања и коментари на политики за евроазиски и глобални прашања. Ние покриваме политички, економски, социјални и безбедносни прашања ширум светот. Од 2005 година, нашето списание објави илјадници аналитички брифинзи и коментари со единствена перспектива на независни соработници.

SCF

работи на проширување и диверзификација на експертската дискусија, фокусирајќи се на скриените аспекти на меѓународната политика и неконвенционалното размислување. Користејќи го проширувањето на моќта на Интернетот, работиме на ширење на доверливи информации, критичка мисла и прогресивни идеи.“Дозволете ни да го срушиме ова заедно со описот на вестите од веста на Орвел: „Зборовите значат скоро спротивно од она што се чини дека значат“. Всушност реалноста е дека, Фондацијата за стратешка култура е веб-страница со седиште во Русија, опишана од руското Министерство за надворешни работи како „партнер“. Веб-страницата е субјективно лојална на линијата на партијата на Кремљ, повторувајќи ги како папагал точките на разговор од Москва за

случајот Скрипал

,

МХ17

и

лично рускиот претседател

, па дури и го поддржува рускиот империјализам во

Сирија

и

Украина

.Целата статија може да ја прочитате

тука

. Извор:

EUvsDisinfo

logo

ФИНАНСИРАНО ОД

sponsor

Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците, или препораките изнесени овде се на имплементаторот(ите)/авторот(ите), и не ги одразуваат оние на Владата на САД

ПАРТНЕРСТВО

sponsor
© 2023 F2N2.